Setkání s investigativní novinařinou

Koncem školního roku proběhl již osmý ročník Týdnů mediálního vzdělávání pořádaných programem Jeden svět na školách spadajícím pod organizaci Člověk v tísni. K letošní nabídce programu pro střední školy a učiliště patřily ukázkové hodiny mediálního vzdělávání, konzultace se zkušenými vyučujícími nebo debaty na téma novinářská profese a všechno, co k ní patří.

Besedy uskutečněné v brněnském kině Art se zúčastnila i redakce Gymplovin. Debatujícími žurnalisty byli Zdislava Pokorná a Lukáš Prchal z Deníku N. Pokorná je nositelkou Novinářské ceny za rok 2022 za analytickou reportáž Jak Mynář a Nejedlý řešili na Hradě vlastní byznys a nadále se zaměřuje na klientelistické skupiny a kauzy velkého ekonomického dosahu. Vystudovaný literát Lukáš Prchal získal v roce 2017 Novinářskou křepelku, cenu pro nejlepší žurnalisty do 33 let, a o rok později Novinářskou cenu za nejlepší online žurnalistiku.

O tom, že novinář nikdy nespí, se studenti přesvědčili přímo v kinosále. Prchal totiž mezi debatou živě (písemně) komunikoval s ministrem vnitra a jeho náměstky a s policejním prezidiem. Debata se uskutečnila pouhý den po incidentu, který zahýbal nejen Slovenskem, ale celou Evropou.

Kromě podstaty novinařiny se studenti obeznámili i s riziky s investigativní žurnalistikou spojenými. Z některých historek opravdu mrazilo v zádech. K živé debatě mezi novináři a hosty přispěli i naši studenti fundovanými otázkami.

Debatu zhodnotili tvůrci Gymplovin jako velmi přínosnou, neboť nastínila základní aspekty investigativní novinařiny.