Společenská odpovědnost na GKJ

S potěšením i očekáváním přijalo Gymnázium Kojetín pozvání na první ročník konference Společenská odpovědnost na středních školách pořádané Pedagogickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Olomouckým krajem. Setkání zástupců středních škol ve složení pedagog a žák (za GKJ byly reprezentantkami Mgr. Markéta Matějková a terciánka Ema Bátrlová) se uskutečnilo v překrásných prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého.

Dopolední program patřil stávajícím projektům nejen jako inspiraci – například service – learningu na středních školách či rozvoji podnikavosti a platformě MAXP, odpoledne pak tematicky zaměřeným workshopům. V barokních kulisách kaple Božího těla a ateliérech Uměleckého centra se účastníci konference seznámili se záměry a cíli akce i klíčovými tématy společenské odpovědnosti. Ta je souborem strategií, který vede právní subjekty k tomu, aby do svého chodu implementovaly zásady udržitelnosti. Projekty společenské odpovědnosti se zaměřují na řešení zhoršujícího se stavu životního prostředí, přispívají k řešení sociální nerovnosti, chudoby, migrace apod. Ke společenské odpovědnosti patří i podíl na životě v regionu, podpora lokálních výrobců, nebo účast na dobrovolnických aktivitách a charitativních projektech.

Studenti středních škol jsou pro rozvoj společenské odpovědnosti podstatnými články. Právě oni budou moci ovlivňovat dění ve firmách a institucích, a proto si přejme, aby do dospělého života vstoupili s jistou mírou odpovědnosti za řešení globálních problémů. Začleněním témat společenské odpovědnosti do výuky systematicky vychováváme generaci, které globální témata nejsou lhostejná.

Výstupem našeho gymnázia v souvislosti s konferencí o společenské odpovědnosti je v současné době vznikající příspěvek do sborníku prvního ročníku akce.

Markéta Matějková