Návštěva výstavy Signál 64

V rámci hodiny dějepisu jsme navštívili výstavu fotografií kojetínského spolku Signál 64, kterého je členem i náš spolužák Radim Klaper. Ten nám výstavu zpříjemnil svým komentářem k jednotlivým vystavovaným kouskům a uvedl nás do krásy umění, které se na první pohled může zdát méně náročné, než ve skutečnosti je. Poděkování patří Radimu Klaperovi také za to, že odpověděl na několik otázek a pomohl tak připravil zajímavé počtení pro ty, kteří se chtějí dozvědět víc.

Jak bys nám Signál 64 představil?

Popsal bych jej jako významnou uměleckou skupinu, která působí v Kojetíně a má mnohaletou tradici sahající až do 60. let 20. století. Společným rysem celé skupiny je láska k umění.

Kdo všechno je členem a jak se jím může člověk stát?

Členů máme mnoho, jen na výstavě se prezentuje 16 autorů z Kojetína a blízkého okolí, ale přesný počet opravdu neznám. Stačí mít chuť tvořit a chtít se stále zlepšovat, to je základ. Přihlásit se může kdokoliv.

Jak často takové výstavy organizujete?

Většinou se dohodneme na jedné nebo dvou výstavách za rok. Například letos bude k vidění kromě výstavy v Kojetíně i druhá, která se uskuteční v Bochoři s názvem Krásy podzimu, což odhaluje i její téma. Signál 64 tam doprovází podzimní výstavu květin a dalších drobností.

Co všechno návštěvníci můžou spatřit, jsou to jenom fotografie?

Výstava je opravdu pestrá. Návštěvníci se mohou kochat krásnými malbami, uměleckými fotografiemi a za zmínku určitě stojí i netradiční keramika a ručně vyráběné šperky.

Na jaké fotografie se zaměřuješ?

To je těžké říci, protože se nezaměřuji pouze na jeden styl. Za svůj hlavní motiv a inspiraci považuji přírodu a krajinu kolem nás, která někdy skrývá skutečné skvosty. Nicméně v poslední době jsem si oblíbil černobílé fotografie, na kterých mě baví hlavně kontrast, hra světel a stínů a barevná jednoduchost. Co se týká upravování, tak každá fotografie si vyžaduje specifický čas i úpravu.

Máš v plánu se v budoucnu fotografování věnovat, třeba jako fotograf pro nějakou redakci?

Určitě bych se chtěl věnovat fotografování i nadále ve svém volném čase, protože je to nádherný koníček. A vymýšlet stále něco originálního je pro mě výzvou. Ohledně focení pro nějakou redakci zatím jisto nemám, uvidíme.

Kamil Zalabák, septima

Studenti na výstavě
Studenti na výstavě
Studenti na výstavě