Kojetín hostí výstavu fotografií o pěstitelích bavlny v Indii

Podle fotografie výše by se zdálo, že ti, kteří studují Gymnázium Kojetín, mají život jako v bavlnce. To je samozřejmě pravda, ale zároveň se naše škola zapojila do akce Výstava na stromech, kterou organizuje společnost Fairtrade Česko a Slovensko. Výstava na stromech se koná v desítkách parků po celé České republice již sedmým rokem při příležitosti Světového dne důstojné práce. Ten se slaví 7. října.

V Kojetíně můžete výstavu zhlédnout kdykoli (dokud na ni uvidíte) na stromech podél ulice Svatopluka Čecha až do neděle 10. 10.

Prostřednictvím fotografií nahlédnete do života pěstitelů bavlny a máte tak možnost se zamyslet nad udržitelnější produkce: bez plýtvání vodou, bez genetické modifikace bavlníků, s minimem pesticidů, bez dětské práce, s lepšími výkupními cenami a šetrnějším přístupem k životnímu prostředí.

Pěstování bavlny je náročné na spotřebu vody. Na výrobu jednoho trička je zapotřebí 2700 litrů vody, což je množství tekutin pro jednoho člověka zhruba na 900 dnů. Přitom většina indických pěstitelů nemá prostředky na vybudování zavlažovacích systémů, a spoléhá proto na období dešťů.

Jedním ze způsobů, jak problémy pěstitelů bavlny řešit, je odpovědná spotřeba – tedy například to, že zákazníci se při nákupu budou více zajímat o původ oblečení a o podmínky jeho vzniku. Vodítkem jim při tom mohou být etické certifikace, jako je například Fairtrade. Známka FAIRTRADE zákazníkům říká, že při výrobě daného produktu byla dodržena základní ekonomická, sociální i ekologická kritéria, že pěstitelé dostali za svou úrodu spravedlivou cenu a navíc fairtradový příplatek, že nebyla zneužita dětská nebo otrocká práce a šetrně se nakládalo s přírodními zdroji.