Tomáš Flídr opět nejlepší – rozhovor

Jméno Tomáš Flídr není pro zájemce o dění na Gymnáziu Kojetín neznámé. Letošní maturant reprezentuje sebe i školu na různých matematických soutěžích a průběžně o jeho úspěších veřejnost  informujeme v místním tisku. No a protože je opět o čem hovořit, položili jsme mu několik následujících otázek.

Tomáši, k čemu tedy můžeme aktuálně gratulovat?

Nejvíce aktuální je krajské kolo nejvyšší kategorie Matematické olympiády, kde jsem potřetí za poslední čtyři roky získal první místo. Pokud se mi podaří celostátní kolo, mohl bych v létě reprezentovat Českou republiku na Mezinárodní matematické olympiádě v Norsku.

Jak už bylo výše řečeno, blíží se „cílová rovinka“ k ukončení jedné etapy života. Jak se na letošní maturitu připravuješ a jde to bez problémů? Nebrzdí tě v přípravě na maturitu zapojení do soutěží nebo další aktivity, které máš?

Někdy mám spíše dojem, že to je obráceně – maturita a učení se na ni mě brzdí v ostatních věcech. Nemyslím si, že pro mě maturita bude nějak těžká, teoretické otázky a literaturu se prostě budu muset naučit. Je ale pravda, že jsem už v “cílové rovince” středoškolských aktivit, nedávno jsem složil poslední plánovanou zkoušku na Univerzitě Palackého v Olomouci a kolem maturit budu mít poslední z mnoha soustředění.

Jaké máš další plány po ukončení gymnázia? Věříme, že určitě nějaká představa existuje.

Plány samozřejmě mám, už půl roku se snažím o to, aby vyšly. Hlásím se na matematiku na University of Cambridge, která má velmi komplikovaný přijímací proces. Na základě eseje o mých aktivitách jsem dostal pozvánku na online pohovor v prosinci. U tohoto pohovoru (řešení komplikovaných matematických úloh přímo před vyučujícími z Cambridge) jsem uspěl, takže mi pro přijetí schází jenom dostatečně dobře složená maturita a další dva testy, které budu psát v červnu. Dalším krokem jsou výběrová řízení na stipendia – po brexitu se školné pro unijní studenty zvedlo na ohromné částky, takže bez stipendia v Británii nemůžu studovat.

Pokud testy na Cambridge nezvládnu, pravděpodobně půjdu na St Andrews, nejlepší a nejstarší univerzitu ve Skotsku, kde mi na přijetí už stačí jenom maturita a jazykový certifikát. Samozřejmě mám i zálohu pro všechny případy – Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, která mi odpustí přijímací zkoušky.

Zřejmě je to v tuto chvíli ještě předčasné, ale mohl bys zkusit vyjádřit se, jak budeš na Gymnázium Kojetín vzpomínat, až dosáhneš zamýšleného cíle? Myslíš, že už dříve zmiňovaný přestup na naši školu byl dobrým tahem?

Budu vzpomínat určitě v dobrém. Jsem rád za to, jak mě celá škola, od vedení přes učitele až po spolužáky, přijala. I přes pandemii, která narušila většinu toho, co jsem dělal, jsem se během střední školy mohl posunovat tak, jak jsem potřeboval. Jediné, čeho ohledně mého přestupu lituji, je to, že jsem nepřestoupil mnohem dříve.

Přejeme tedy, aby se vše splnilo, jak si představuješ. Za rozhovor děkuje M. Matějček