Zrodila se senzace !!!

Poprvé v dějinách Gymnázia Kojetín, jsme přihlásili dívky na volejbalový turnaj základních škol a nižších stupňů víceletých gymnázií.  V řadách studentek GKJ bylo zmobilizováno všech 10 hráček, které chtěly reprezentovat školu a z nichž většina trénuje volejbal v SK Kojetín.

Postupem času nám ze zdravotních a jiných důvodů z reprezentačního týmu GKJ vypadly čtyři hráčky. Na volejbalovém sehrávacím tréninku ve středu 15.3.2023 ve školní tělocvičně bylo už jen šest hráček – tedy absolutní minimum pro hru. Další hráčky na GKJ nemáme. Přesto se naše děvčata rozhodla, že do turnaje půjdou. Klobouk dolů! Nutno dodat, že zkušenosti s volejbalovým zápasem měly pouze děvčata dvě, zbylé dívky ještě nikdy volejbalový zápas nehrály. Jedna z dívek dokonce volejbal ani netrénuje.

Okresní kolo soutěže ve volejbale základních škol a víceletých gymnázií okresu Přerov se konalo ve čtvrtek 16.3.2023 v Městské sportovní hale v Přerově. Šest týmů přihlášených do soutěže bylo rozlosováno do dvou tříčlenných skupin, ve kterých se hrálo systémem každý s každým. O výsledném umístění v turnaji pak rozhodly zápasy napříč skupinami.

Gymnázium Kojetín se v prvním zápase utkalo se Základní školou Všechovice. Početnější družstvo soupeřek mělo výraznou výškovou převahu a bylo mohutně povzbuzováno dvojicí trenérů a svými fanoušky. Přesto se ho naše dívky nezalekly a srdnatě se pustily do zápasu. Bojovnou hrou, týmovým přístupem a velkým nasazení se našim hráčkám podařilo vyhrát první set zápasu.  Ve druhém setu dívky trochu podlehly atmosféře utkání a prohrály. Rozhodoval tie-break, který už ovšem děvčata z Kojetína vyhrála. Senzace je tu. První vítězství! Holky ani pořádně nestihly vychutnat pocity vítězství, pro mnohé z nich první životní volejbalový zápas a hned vítězný, a už tu byl zápas druhý.

Soupeřky ze Základní školy Předmostí Přerov. Opět početnější tým starších dívek s výraznou výškovou převahou. První set = prohra. Našim děvčatům, která si nemohla dovolit luxus střídání, evidentně docházela energie. Lucka rozhodla, že se něčím musíme tzv. “nakopnout“. Volba, bohužel, padla na mou Studentskou pečeť. Co bych ale neudělal pro naše vítězství. Polovina čokolády fuč. Světe div se, zabralo to. Druhý set vyhráváme. Před rozhodujícím tie-breakem zmizela i druhá polovina čokolády. Tie break je náš. Druhé vítězství! Postupujeme z prvního místa ve skupině do zápasu o celkové vítězství v turnaji.

Třetí zápas v řadě, bez přestávky, bez střídání. Ve finále jsou našimi soupeřkami dívky ze Základní školy Velká Dlážka Přerov. Nutno dodat, že kromě obvyklého starší, vyšší, početnější, je tým soupeřek poskládán ze samých volejbalistek klubu Volejbal Přerov, které hrají krajskou soutěž a jsou perfektně sehrané.  Ani v tomto zápase nám hráčky Kojetína neudělaly ostudu, přestože prohrály oba sety. Bojovným výkonem, maximálním nasazením a kvalitní hrou v poli vzbudily obdiv přihlížejících.

Co nás zdobilo? Dělové podání Zuzky, kvalitní příjem Marky, zakončení Barči, nahrávka Lucky, pohyb v poli Andrejky a nebojácnost Elči. Bojovnost, souhra, tým!

Pohár za druhé místo v okresním kole volejbalu je ve správných rukou dívek z Kojetína. Velké poděkování za skvělou reprezentaci školy si zaslouží kapitánka Zuzana Medunová, Andrea Večerková (obě z tercie), Markéta Hlavinková, Ela Nosková, Lucie Šírková a Barbora Štefková (všechny ze sekundy).

Jiří Štefek