Celostátní finále Eurorebusu se primě povedlo

Letošního již 29. ročníku zeměpisné vědomostní hry se letos zúčastnilo 18 tisíc žáků a studentů z celé České republiky. Do krajských kol se probojovalo asi 1000 nejlepších z nich. Ale jen ti opravdu nejlepší postoupili do finále. Tým primy ve složení Ester Hanulíková, Libor Blaštík a Minh Triet Dam postoupili jako jediní zástupci našeho gymnázia, v kraji byli třetí.

Do Prahy odjeli už den předem, aby si kromě vlastní soutěže užili i podvečerní procházku historickým centrem a náležitě se na soutěž vyspali. Ve středu 5. června už kroky primánků směřovaly na Vysokou školu ekonomickou, kde se finále soutěže Eurorebus konalo. Sjelo se sem 360 soutěžících základních i středních škol. Naše prima soutěžila v kategorii ZŠ 01, tedy 6. a 7. třída a tomu odpovídající víceletá gymnázia. Během 40 minut museli prokázat, že jejich zeměpisné vědomosti (často i vědomosti z jiných oborů) jsou společně se schopností orientovat se v mapě ty nejlepší v republice. Všichni přijeli vyhrát, ale podaří se to jen jediné trojici. Že to nebyla ta naše ve složení Ester, Libor a Tom vůbec nevadí, primánci si vysoutěžili překrásné dvanácté místo z 39 týmů jejich kategorie. Gratulujeme a děkujeme za reprezentaci!

A ještě jeden tip pro milovníky výšlapů do přírody, ve které nepotkají davy turistů. Moderátor Martin Veselovský na Eurorebusu představil projekt Turistika beze stop. Jedná se o krátké 15 minut trvající dokumenty o zajímavých tipech na procházky v přírodě po celé České republice. Dílů by mělo být 18, zatím na stránkách https://www.dvtv.cz/screens/porady najdete prvních pět dílů. Pěkné počasí na toulkách přírodou :-).