BURZA NEPOTŘEBNÝCH VĚCÍ POMOHLA V CHUDÝCH REGIONECH SVĚTA

Letošní téma Aktivního občanství a Světové školy se týká problematiky odpovědné spotřeby a odpadů. Odpovědná spotřeba neboli udržitelný životní styl je celosvětově velmi aktuálním tématem a nejde jen o módní výkřik, ale spíše o dlouhodobý projekt nás všech na planetě Zemi.

S žáky zapojenými do projektů jsme se rozhodli uspořádat burzu nepotřebných knih, deskových her, hraček a školních potřeb. Sešlo se nám téměř 100 položek, především knih. Dárcům za ně velice děkujeme a vážíme si toho, jen díky těmto lidem se mohla burza uskutečnit. Není nic lepšího, než vědomí, že nepotřebné věci najdou ještě uplatnění u někoho jiného a neskončí jako nevyužitý odpad. Vše se prodávalo za 5-30 Kč a za tuto úžasnou částku jste mohli získat opravdové skvosty. Nejednomu žákovi se rozzářily oči nad tím, jak dobře nakoupil. Nám organizátorům se také rozzářily oči radostí, když jsme zjistili, že se prodejem podařilo získat 2060 Kč. A protože jsme už dopředu avizovali, že výtěžek věnujeme nákupu skutečného dárku pro chudé lidi ve světě, nezbývalo, než odhlasovat, které to budou. Volba padla na tyto dárky:

1.       „Nauč učitele učit“

V angolské provincii Bié mají čtyři pětiny učitelů na venkově pouze základní školu. Nedostatečná příprava učitelů se velmi negativně projevuje na výsledcích jejich výuky.
Poměrně často zde můžete potkat žáka 5. třídy, který dokáže přečíst jen jediné slovo,
a to své jméno.

2.       „10 tis. litrů vody“

„Nikdy nás nenapadlo přemýšlet o vodě jako o něčem drahocenném, než přišla válka. Měli jsme jí vždy dostatek. Ale pak nám došla a my si to uvědomili. Voda je zdroj života. Abych s ní šetřila, používám stejnou vodu na mytí nádobí a na zalévání. Také sbírám dešťovku a v zimě nechávám roztát sníh,” říká 82letá Mariia z východní Ukrajiny. Válka zde zničila potrubí, voda zmizela z kohoutků i ze studní.
Obyvatelé vesnice Opytne, která se nachází na frontové linii, jsou již několik let zcela odkázáni na dovážky vody, které jsme díky podpoře dárců z Česka mohli zajistit.

3.       „20 kuřat“

Paní Sibamba Kaumba z vesnice Mungongo v Zambii, kde žije se svými dětmi a vnoučaty,
bojovala jsem s tím, aby mohla poslat své děti do školy. Díky kuřatům můžou vydělávat
peníze a za ně koupit svým dětem knihy, aby mohly začít studovat. Kuřata tak pomohla k větší samostatnosti a dětem dala šanci na vzdělání a lepší budoucnost.

4.       „Dívčí síla pro utlačované ženy“

Ženy na nepálském venkově trpí kvůli zakořeněným společenským předsudkům. Často se stávají oběťmi domácího a sexuálního násilí, jsou předčasně provdávány a jejich postavení v komunitě jim neumožňuje promluvit nahlas o svých potřebách či přáních. Díky workshopům
se daří zbavit ženy nejistoty a váhavosti, učí se postavit se za svá práva a bojovat za to, aby ve společnosti byly přijímány bez rozdílu.

5.       „Čisté ruce“

Pro 35letou maminku pěti dětí z Demokratické republiky Kongo, paní Yohari Kitenge, se mýdlo stalo nedílnou součástí života. Díky pomoci dárců z Česka se totiž mohla naučit mýdlo sama vyrábět a nyní se živí jeho prodejem. Tato podpora pomáhá lidem chránit sebe i své bližní proti nebezpečným onemocněním, jako jsou spalničky, ebola nebo meningokokové infekce.

Věci, o které neměl nikdo zájem, jsme pak věnovali Charitě Kojetín, která se stará, kromě jiného, o matky s dětmi v nouzi.

Také bych touto cestou chtěla poděkovat všem, kteří si koupili  některý z výrobků z Keni. Kávu, čaj, náramky, náušnice, hrošíky a tašky nám zprostředkovala organizace Centrum Narovinu, která na východě Keni u jezera Ukerewe podporuje komunitní centrum Rusinga Island. Podařilo se prodat téměř všechno, výtěžek z prodeje poputuje právě do komunitního centra v Keni.

Darovací certifikát
Darovací certifikát
Darovací certifikát
Darovací certifikát