Fairtradová kavárnička

Na podzim loňského roku se stalo gymnázium po mnoha povedených akcích spojených s fair trade tematikou Fairtradovou školou. Připojili jsme se tak ke skupině 49 škol v Česku, které o zmíněné tematice informují, zabývají se globálními tématy, propagují značku Fairtrade a takovéto výrobky také nakupují.

V letošním školním roce už máme za sebou Výstavu na stromech o pěstování kávovníků, účast na Národní fairtradové konferenci v Praze, vytváření vánočních přání s fairtradovým dárečkem seniorům k Vánocům, ale i prodej výrobků přímo z komunitního centra Russinga Island v Keni.

Novou zkušeností pro nás byla fairtradová kavárnička během obou dnů otevřených dveří. Návštěvníkům jsme nabízeli fairtrade kávu, horkou čokoládu a čaj. V příjemném prostředí třídy přeměněné na malou kavárnu se zastavilo mnoho rodičů, zájemců o studium, bývalých studentů, ale i studentů, kteří při dnech otevřených dveří pomáhali. Příjemnou atmosféru jim navodili výborní kavárníci Aleš a Matouš, k dispozici byly návštěvníkům informace o fairtrade produktech, o tom, jak se pěstují kávovníky, sklízí kávová zrna a že systém Fairtrade zajišťuje pěstitelům spravedlivou výkupní cenu a pro ně důležitý sociální příplatek na rozvoj komunity.